Crònica Targeted Cancer Therapies Workshop

Per Marina Murillo i Olfat Khannous

El passat 16 de Juny de 2017 es va dur a terme el Workshop Targeted Cancer Therapies en el Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona en horari de 9.00 a 18.00h. En aquesta intensa jornada es van reunir alguns dels agents més destacats en la investigació catalana sobre teràpies dirigides en càncer per veure els darrers avenços i potencials aplicacions, focalitzant la atenció en els 10 hallmarks del càncer, definits a la publicació “The hallmarks of cancer. Retrieved from Hanahan & Weinberg, 2011”.

Continua llegint «Crònica Targeted Cancer Therapies Workshop»

Targeted Cancer Therapies Workshop

English version below

El càncer és una de les causes majoritàries de mort en l’àmbit mundial, i cada dia se’n coneixen més aspectes gràcies als esforços dels investigadors i investigadores d’arreu del món. Les teràpies convencionals tenen efectes secundaris poc desitjats, fet que promou l’interès cap a teràpies dirigides amb una especificitat per cèl·lules tumorals molt major. En coneixes alguna? Estàs assabentat de la investigació en aquest camp? Si vols posar-te al dia, aquest Workshop segur que serà del teu interès.

Continua llegint «Targeted Cancer Therapies Workshop»

Maternitat Subrogada: El debat científic, ètic i legal

La maternitat subrogada ocupa avui dia moltes portades dels grans diaris i revistes del nostre país, però… Què és?

La gestació subrogada o per substitució és un procés en el qual una dona, en comú acord amb una persona/parella, accepta que se li transfereixi al seu úter un embrió, prèviament engendrat mitjançant fecundació in vitro, per aquella persona/parella amb la finalitat de quedar embarassada de l’embrió, gestar-lo i donar a llum en substitució de l’anomenada persona/parella.

Actualment no es troba legalitzada a Espanya i deu el seu poder mediàtic al debat generat entre diferents grups que es posicionen a favor i en contra.

D’aquest manera, des d’ASBTEC hem organitzat una tarda de debat gratuïta al voltant de la maternitat subrogada on primer, quatre ponents abordaran la situació des de diferents punts de vista, argumentant posicions a favor i en contra. Seguidament s’obrirà un debat per a tot el públic assistent. L’acte finalitzarà amb un petit berenar.

Continua llegint «Maternitat Subrogada: El debat científic, ètic i legal»

Crònica 8 Jornades de Biotecnòlegs

Aquest cap de setmana s’ha celebrat la Vuitena Jornada de Biotecnòlegs de Cataluny i hem preguntat als seus organitzador (la nostra delegació a la URV!)

Va ser un dia de ponències i diferents activitats relacionades amb la biotecnologia. Vam començar la jornada amb l’assemblea ordinària i l’assemblea extraordinària de l’ASBTEC, on es van presentar els informes d’aquesta legislatura i es va renovar la Junta Directiva.

Continua llegint «Crònica 8 Jornades de Biotecnòlegs»

EVIL-4 virus: la vacuna del mal i el dilema del doble ús

La creació d’un virus letal a Austràlia va crear un gran debat a principis de segle.

El dilema del doble ús

Un concepte relativament nou en ciència és l’anomenat “The Dual-Use Dilemma”, el dilema del doble ús. Es va publicar la definició l’any 2009 al butlletí de l’OMS. Fa referència a la possibilitat que investigacions científiques benintencionades puguin ser usades per a tot el contrari. No costa pensar en exemples d’avenços científics que han estat utilitzats amb finalitats “malvades”; bombes atòmiques, drogues sintètiques o bioterrorisme. Dos investigadors australians van viure aquest dilema en la seva pròpia pell, abans que el terme es definís.

Continua llegint «EVIL-4 virus: la vacuna del mal i el dilema del doble ús»