Micromecenatge per la Gigaciència

Sigui quina sigui l’etiologia de la delicada situació econòmica, en tinguem la culpa tots plegats o només en siguem els damnificats, el cert és que la inversió científica s’ha reduït a l’estat espanyol els darrers anys. Molts estudiants i professionals han decidit buscar-se les garrofes a altres països amb més possibilitats tot alimentant la famosa fuga de cervells. Com ja alertava fa unes setmanes el Rei Felip VI durant l’entrega dels Premis Nacionals d’Investigació, hi ha un risc real de perdre el tren de la ciència degut a la retirada dels recursos destinats a universitats i centres d’investigació. I ja us podeu imaginar que quan aquestes paraules surten de personalitats tan allunyades del dia a dia de la recerca és que la situació és crítica. No només el nombre i la qualitat dels projectes científics espanyols s’han vist afectats sinó també el manteniment i la gestió d’aquells que ja es trobaven en funcionament i han vist dramàticament reduïdes les ajudes. Les empreses i institucions privades, com bé deveu conèixer, tampoc estan passant pel seu millor moment.

L’Horizon2020, del qual en parlarem ben aviat al blog, ha intentat sortir desesperadament al rescat de la recerca europea per evitar perdre pistonada en la investigació internacional. Aquest programa impulsat per la Comissió Europea és el més gran en els camps de recerca i innovació i ofereix finançament transversal en els camps de recerca i innovació entre els anys 2014 i 2020. 
Dissortadament, tot i aquesta ajuda gegantina, són moltes les iniciatives científiques que no arriben mai a veure la llum. Possiblement en sabríem centenars, o milers, que malgrat haver trobat un nínxol acedèmic, tecnològic i comercial adequat per culminar exitosament no gaudeixen d’aquesta empenta econòmica inicial per esdevenir una realitat.

És possible que amb tanta concentració de pessimisme per oració subordinada ja no us vingui de gust dedicar-vos a la ciència. Ni se us acudeixi! Afortunadament en situacions compromeses sempre trobem solucions d’emergència, ho duem implícit a la nostra vocació. Prenent com a exemple el masegadíssim col·lectiu musical, el micromecenatge (en anglès, crowdfounding) s’erigeix com una alternativa de finançament per projectes científics allunyats de la pompositat de les Big Pharma i els grans Instituts Europeus. Projectes que sense aquests recursos populars estarien condemnats a fracassar.

Imatge obtinguda de precipita.es


De la mà de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT) va néixer durant la tardor del 2014 Precipita, que té com a objectiu impulsar col·lectivament la ciència. 

Des d’ASBTEC, amb l’habitual filosofia participativa de tots els actors de la societat biotecnològica catalana, us animem a donar un cop d’ull als projectes que proposen, aportar en la mesura que considereu oportú i compartir amb nosaltres altres iniciatives que segueixin aquesta línia solidària. Potser entre tots (estudiants, emprenedors, investigadors, empresaris) aconseguirem que l’impacte d’aquesta crisi no ens retorni a la cua europea on ens ofegàvem no fa tants anys. Sense voler entrar en si tenim o no tenim la culpa.


Audald Lloret i Villas – @ALloretVillas

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *