Biotechnofarm 2014

Activitat de divulgació científica adreçada als alumnes de 4t ESO i Batxillerat amb la intenció de despertar-los interès per la Biotecnologia. Està organitzada en tres sessions. En la primera, es fa una xerrada sobre què és la Biotecnologia i els diferents “colors” o sortides que té i es fa un petit cultiu dels microorganismes que  hi ha a la pell humana (que queda en cultiu). També es demana als alumne que facin una petita redacció en la que utilitzin algunes de les explicacions que s’han fet durant la xerrada per tal de solucionar un problema real i actual al món. D’aquestes redaccions, s’escullen les 4 més elaborades o més originals i els alumnes escollits fan una segona sessió als laboratoris de la universitat. Es fan un parell d’experiments: resolució de cas forense policial per empremta genètica i extracció de DNA vegetal. En la tercera i última sessió, es comenten alguns aspectes a destacar sobre les redaccions i els alumnes que havien anat a la universitat expliquen als seus companys en què van consistir els experiments. S’ensenyen els resultats de les plaques que s’havien quedat en cultiu en la primera sessió i es fa un torn final de qüestions o idees que hagin pogut sorgir als alumnes.

 

 

 

PROJECTE PROMOCIONAT I COORDINAT PER LA FEBiotec (Federació Espanyola de Biotecnòlegs)!

PARTICIPA!

Vols ser part d’aquest projecte??? portar la Biotecnologia a les aules??? contacte amb nosaltres irene.espelta@gmail.com

Vols que el teu centre de secudària participi al projecte Biotechnofarm??? contacte amb nosaltres secretaria@asbtec.org

OBJECTIUS

      Fomentar la cultura científica i la innovació entre la societat: fer arribar a la societat una visió actual del treball científic mitjançant els tallers, intentant generar curiositat al respecte i fent notar la importància de la innovació en els diferents camps que inclou la Biotecnologia.

 

    Apropar la imatge del biotecnòleg: donar a conèixer la figura del biotecnòleg mitjançant d’una explicació senzilla, dinàmica i amena de què és la biotecnologia i quin és el seu àmbit de treball.

 

       Treballar amb tècniques pròpies de la Biotecnologia: realitzar experiments propers al treball realitzat pels científics en els laboratoris i en la indústria, de manera que siguin alhora didàctics i divertits, que l’estudiant pugui passar una estona amena alhora que adquireix nous coneixements.

 

       Afavorir la formació i informació de la Ciència a la societat: fer arribar als joves una postura crítica respecte als avanços científics, intentant aportar les nocions mínimes per a que puguin buscar informació i generar una opinió.

 

       Fomentar les vocacions científiques: aconseguir a través dels tallers sembrar una curiositat per la ciència en general i la biotecnologia en particular, arribant a contemplar-la com a una futura sortida professional. Crear interès científic des d’edats primerenques i assentar les bases per a futurs emprenedors i investigadors.

 

   Incentivar el treball en equip i la capacitat comunicativa: aconseguir que, mitjançant la participació de tots els components del grup s’arribi a obtenir un resultat, recalcant la importància de cadascun dels membres. Donar rellevància a una bona comunicació com a vehicle per a obtenir un major rendiment.

 

    Eliminar el prejudici de ciència com a quelcom inaccessible: s’aproximarà la ciència, i en particular la biotecnologia, mitjançant el concurs d’alumnes en les explicacions i en la supervisió dels tallers. Amb això es pretén demostrar que la ciència no és un camp intransitable i excessivament difícil, sinó que poden ser ells mateixos els que dirigeixin els experiments.

 

       Integració dels discapacitats dins de l’àmbit científic: treballar amb persones discapacitades donant-los un paper dins del laboratori de manera que aconsegueixin difuminar barreres.

QUI SOM?

El projecte Biotechnofarm: Sembrant els Biotecnòlegs del Futur va néixer l’any 2009 amb la intenció de donar a conèixer la Ciència i la Tecnologia, més particularment la branca que nosaltres practiquem: la Biotecnologia. Es va gestar com a un projecte educatiu amb precedents a Sevilla i València, desenvolupant-se com a projecte pilot finalment durant el curs 2009-2010.  Aquesta any busca consolidar-se com a activitat de referència en la Divulgació Científica a tot l’estat espanyol.

 

Aquest projecte està organitzat per la Federació Espanyola de Biotecnòlegs (FEBiotec) i té el propòsit de contagiar a científics potencials la seva passió per la biotecnologia. Es una aposta d’avantguarda i ambiciosa, que possibilita que l’alumne adquireixi coneixements transversals tals com l’autoaprenentatge, el treball en equip, la integració dels discapacitats i la formació d’una opinió crítica entre persones que encara no han pres contacte amb l’entorn universitari.

 

La Federació Espanyola de Biotecnòlegs es funda el 10 de Juliol de 2008 amb la fi de proporcionar un nou marc comú d’actuació per a les diferents Associacions de Biotecnòlegs que operen a nivell local al llarg d’Espanya.  Es pretén d’aquesta manera representar-les de manera unitària davant administracions, institucions, empreses i la societat en general. A més d’aquestes accions, un dels seus objectius amb major importància és la divulgació i comunicació científica, amb l’objectiu d’acostar la figura del biotecnòleg a la societat.

ORGANITZACIÓ PROMOTORA:

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *