Èxit a les IV Jornades de Biotecnòlegs de Catalunya

El passat 13 d’abril es va celebrar al Campus Catalunya de la URV les quartes Jornades de Biotecnòlegs de Catalunya (4JBC) que ja us vam anunciar fa un temps a aquest blog.
Les Jornades, que van comptar amb més de 50 assistents, es van desenvolupar amb èxit segons el programa, començant amb una xerrada sobre l’orientació després del grau en el que es va informar sobre els màsters que existeixen a Catalunya així com els tràmits necessaris per anar a l’estranger. Es va parlar de l’exemple de Suècia, Dinamarca i els EEUU, aprofitant l’experiència de biotecnòlegs que estan allí. Ho podeu veure al power point que hi ha penjat a la web de l’ASBTEC
Després de la xerrada hi va haver una taula rodona de Sortides Professionals composada per Albert Font, Bioprocess Developer Scientist a Bioingenium, Helena Torrell, investigadora predoctoral a l’Institut Pere Mata, Gerard Caelles, Business Developer a Bionure, Ignacio Pedrós, investigador predoctoral a la Universitat de Barcelona i David Gallardo, Responsable de projectes al Servei Veterinari de Genètica Molecular (SVGM) de la Universitat Autònoma de Barcelona. D’entre totes les experiències personals, van haver-hi certes idees a destacar com per exemple, que s’ha de tenir una actitud positiva envers la feina i que és important el lloc on es fan les pràctiques a final de carrera ja que el lloc, possiblement, marcarà el teu futur professional. Gerard Caelles insistia en que «la sort no es té, es busca», mentre l’Helena Torrell desmentia certs mites que hi ha envers el doctorat. «És una feina com qualsevol altra. No ets el becari que sempre «pringa»; tens un horari. Sí és veritat que alguna vegada t’has de quedar fins tard però és perquè tens un experiment engegat, i et quedes perquè tu mateix vols veure què et surt, no perquè t’obliguen!». Alguns de la taula asseguraven que a tres setmanes d’acabar la carrera «encara no sabia què volia fer», però que s’ha de provar «i si t’equivoques, doncs canvies i ja està». Gerard Caelles, amb una història quasi de pel·lícula perquè amb només 22 i a un any d’acabar la carrera, ja va formar part de la plantilla de Bionure, és possiblement el que més motiva a la sala: «Si us agrada alguna cosa, aneu a per totes».  

D’esquerra a dreta a la taula rodona: David Gallardo, Ignacio Pedrós, Gerard Caelles, Helena Torrell i Albert Font.

Per la tarda i després del dinar on els assistents es van poder relacionar entre sí i amb els membres de la taula rodona, va començar el taller «Com generar noves oportunitats de negoci?» a càrrec del Dr. Francisco Andrade, el director de l’equip de l’Innovation Hub de la URV. Andrade va mostrar la diferència entre descobriment i innovació, dos conceptes que sovint es confonen. La xerrada va continuar amb exemples d’empreses que són casos d’èxit en innovació (com Apple o Botox) així com empreses que són bones en fer descobriments però dolentes en la innovació (com Kodak o Sony). Amb aquest preàmbul va començar la part pràctica del taller en el que Andrade va ensenyar a pensar diferent i va mostrar com la creativitat no ha de ser necessàriament innata sinó que es pot ensenyar a ser creatiu. Per això va mostrar dos mètodes d’innovació, el de l’abstracció, que consisteix en pensar en un invent i treure-li una part fonamental (una bicicleta sense rodes, per a què la podem fer servir? Doncs, per exemple, per fer esport a casa. D’aquesta manera va néixer la bicicleta estàtica) i el mètode del desordre. En aquest darrer cas es van ficar els passos necessaris des que es surt de casa fins que s’agafa l’avió i es van desordenar per tal de trobar noves solucions i nous mètodes a l’hora de viatjar.

Francisco Andrade durant el taller «Com generar noves oportunitats?»
Des de l’ASBTEC agraïm a tots i totes els que vàreu assistir i us convidem, als que no ho vàreu fer, que us animeu l’any que ve. Recordem que l’ASBTEC organitza activitats tot l’any i que les podeu consultar a la pàgina web www.asbtec.org.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *